Persoonlijke aandacht

Maud Tromp, account manager endocrinologie
‘Ik ken jonge patiënten die ons groeihormoon gebruiken, ik kom bij ze thuis, ze vertrouwen mij, net als hun ouders. Maud komt langs om uitleg te geven, zo vertelden ouders aan hun zoon. Zij komt laten zien hoe je het geneesmiddel zelf kunt toedienen.

Kleine moeite
Soms is mijn bezoek net dat zetje dat kinderen nodig hebben om het zelf te doen. Een relatief kleine moeite, maar essentieel voor het slagen van de behandeling. Het is belangrijk dat een geneesmiddel op de juiste manier wordt gebruikt. Als dat gebeurt, is de kans op succes het grootst. Maar voor kinderen is dat soms lastig te begrijpen.

Therapietrouw
Naaldangst komt veel voor bij jonge kinderen. Deze angst kan leiden tot verminderde therapietrouw. Ondanks dat er een naaldloos systeem is om het groeihormoon toe te dienen, hebben patiëntjes soms moeite met de toediening. In speciale situaties vragen Kinderartsen Ferring of er instructies verzorgd kunnen worden in de vertrouwde thuissituatie. Het is voor ziekenhuizen ook vaak te tijdrovend en te specialistisch om dat goed te kunnen doen.

Duidelijke uitleg
Je merkt dat er vanuit de patiënten behoefte is aan een duidelijke uitleg. Je moet je voorstellen dat jonge kinderen jarenlang dag in dag uit zichzelf het geneesmiddel moeten toedienen. Daar kun je wel eens behoorlijk van balen. Het is echt niet als tandenpoetsen. Het is de constante confrontatie met het feit dat je een chronische ziekte hebt en daardoor anders bent dan anderen.

Voorlichtingsmap
Ferring heeft vanuit de unit Endocrinologie ook een voorlichtingsmap ontwikkeld met daarin een voorbeeldpresentatie voor een spreekbeurt op school. Hiermee kunnen de kinderen met, in dit geval het Syndroom van Turner, uitleggen waarom ze zijn zoals ze zijn en waarom ze elke dag hun groeihormoon moeten toedienen.

Goed gevoel
Mijn relatie met de specialist is hecht, We bespreken veel met elkaar. Van bijzondere ervaringen met patiënten tot nieuwe behandelrichtlijnen. Hoe beter wij onze expertise samenvoegen, hoe sterker wij de Endocrinologie kunnen maken. Groeihormoon is een mooi product, ik ben daar trots op. Het zorgt ervoor dat kinderen die in eerste instantie niet groter dan 1.50 cm zouden worden, nu toch een mooie eindlengte kunnen bereiken. Dat is voor hun toekomst belangrijk. Het geeft een goed gevoel dat ik hen daarbij kan helpen.’